Grafmonument Maria Wolfs

grafmonument-wolfsHet grafmonument van Maria Godefrieda Wolfs (1869-1938) in Roermond geniet vooral bekendheid vanwege de uitgesproken neogotische kenmerken. Deze komen tot uiting in de spitse gotische boog, het verdiepte tekstveld, de verticale lijnen en het topkruis.

Bekende scheefstand
Jarenlang trok de grafsteen veel bekijks, omdat hij sterk naar voren helde. Om erger te voorkomen is in 2008 in opdracht van de Stichting Rura besloten de steen weer in de oorspronkelijke stand te plaatsen en deze te voorzien van een nieuw topkruis. De jarenlange scheefstand had echter als voordeel dat de tekst niet geleden had onder weersinvloeden en daardoor nog zeer goed leesbaar is.

Cuypers’ Kunstwerkplaatsen
Op het tekstveld staan behalve de naam van de overledene ook de namen van haar twee echtgenoten, J. van Munster en P. van Weers.

bron www.rura.nl

Op de grafsteen staat:
Hier rust Maria Gode Wolfs. Wedu van P. van Weers , echtg van Jos H van Munster. + te Echt. 7.5.1869 + te Roermond 23 november 1938.

Wie is P. van Weers

Pieter Hubertus Simonis van Weers, geboren Berg en Terblijt  26 september 1868, overleden Roermond 1 december 1902 , 34 jaar oud.  Hij  overleed omdat hij bij het redden van iemand uit het water, zelf verdronk. Hij was marechaussee in de functie van brigadier-titulair in Venlo. Hij had toestemming van de majoor commandant van de tweede divisie Koninklijke Marechaussee om te trouwen. Hij  trouwde in Echt op 2 september 1895 met Maria Godefrieda Wolfs, geboren Echt 7 mei 1869. Zij overleed in Melick en Herkenbosch op 23 november 1938, 69 jaar oud. Na de plotselinge dood van Pieter trouwde zij een jaar later met Josephus Hubertus Munster.
Pieter kwam op 23 april 1892 in dienst en was op 1 december 1902 uit dienst, vanwege zijn overlijden.

Na het overlijden van Pieter van Weers, moest de weduwe maar een manier vinden om geld te verdienen. Er was natuurlijk een klein pensioentje vanuit de marechaussee, maar dat was niet genoeg. Enkele weken na zijn overlijden opende zij een winkel in de Paredisstraat in Roermond:

van weers-wolfs
december 1902

In maart 1905 verhuisde zij met de winkel en opende een café in de Heilige Geeststraat in Roermond.

van weers-wolfs
maart 1905

In mei 1905 trouwde zij voor de tweede keer, nu met de 29jarige Josephus Hubertus Van Munster. Godefrieda zelf was toen herbergierster in Roermond en 35 jaar.

Klik hier voor Godefrieda Wolfs in de Losse Takken.

Een Stamgenoten website