Anna de Jamblinne

anne-de-jamblinneanne-de-jamblinne-orgineelHiernaast zie je de getekende graftombe van Anne de Jamblinne en het stenen origineel. Anne was tussen 1635 en 1658 abdis van het klooster Marche les Dames bij Namen in België. Tegenwoordig heet het klooster Abbaye Notre Dame. Anne was de dochter van Jean de Jamblinne die met Alida van Eynatten getrouwd was. Deze Alida was de dochter van Alida van Werst en van jonker Hendrik van Eynatten. Anne was dus de kleindochter van Alida van Werst.

Op haar grafsteen staan vier wapenschilden. Linksboven Jamblinne, rechtsboven Eynatten, linksonder Baduelle en rechtsonder Werts.
Jamblinne heette haar vader en opa van vaderskant, Eynatten heette haar moeder en oma van moederskant, Baduelle was de familienaam van haar oma van vaderskant en Werts moet Van Werst zijn was de naam van haar oma van moederskant. Op het graf staan dus de wapenschilden van haar vier grootouders. Middenin staat het wapen van Jamblinne.

De tekst op de grafsteen:

ICY GIST NOBLE ET REVERENDE DAME MADAME ANNE DE JAMBLINNE DITE DOYON
LAQVELLE APRES AVOIR REGIT
LOVABLEMENT ET VERTVEVSEMENT L’ESTAT ABBATIAL TANT SPIRITVEL
QVE TEMPOREL L’ESPACE DE 23 ANS, AT RENDV SON AME A DIEV LE 19 DE NOVEMBRE L’AN 1658 AAGEE DE 70 ANS ET PROFESSE DE 54

Vertaling:

HIER LIGT DE EDELE EN EERWAARDE VROUWE ANNE DE JAMBLINNE, ABDIS, DIE NA TROUW EN DEUGDZAAM DE ABDIJ TIJDELIJK VOOR 23 JAAR BESTUURD TE HEBBEN, HAAR ZIEL TERUGGAF AAN GOD OP 19 NOVEMBER VAN HET JAAR 1658, 70 JAAR OUD EN 54 JAAR EEN RELIGIEUSE.

anne-de-jamblinne-detaileelanne-de-jamblinne-wapenDetails uit de getekende versie en uit de stenen versie van het wapen van Werst.

 

Een Stamgenoten website