Genealogische website Warsage

rodolphorudolphe-de-warsage

Rodolphe de Warsage is een pseudoniem van de Vlaamse dichter en schrijver Edmond Schoonbroodt (1876-1940). Omdat Warsage de Franse benaming is van het dorpje Weerst waar de familie Van Wersch vandaan komt, is  dit pseudoniem opgenomen onder deze rubriek. Overigens komt de familienaam Warsage ook nog steeds voor.

 

Edmond Schoonbroodt koos voor de naam Warsage omdat zijn grootouders daar vandaan kwamen.

 

In 1999 was op internet een anerkdote te vinden: Does French Fries come from France?
In het kort: Rodolphe de Warsage ging terug naar huis in Luik toen hij bij een bakkerij stopte en daar een zak plakjes gebakken aardappel kocht. Hij at ze onderweg op en vond ze zo lekker dat hij ze thuis ook maakte. De populariteit van de gebakken aardappels verspreidde zich over Noord Frankrijk. Vandaar worden zij French Fries genoemd want Rodolphe Fries klinkt niet.

 

Edmond Schoonbroodt schreef ook onder zijn pseudoniem onder meer de volgende boeken:

  • Histoire du célèbre théatre Liègois, uitgegeven in 1905 bij G. Vanoest, Brussel,
  • Georgette Prunier, uitgegeven in 1917 door Bernard, Luik,
  • Mémoires d’un vieux Liègios, uitgegeven in 1936 bij Imprimerie Centrale, Liège,
  • Le calendrier populaire Wallon, uitgegeven in 1920 bij Albert de Tavernier, Antwerpen,
  • La medicine sans medicine, uitgegeven in 1933 bij Gothier, Liège,
  • La sorcellerie et les croyances populaires en Wallonie.

Uit de krant van 1940:

RODOLPHE DE WARSAGE 
Onze Brusselsche correspondent meldt ons: In den ouderdom van 65 jaar, is te Luik overleden Edmond Schoonbroodt, die als Waalsch letterkundige en folklorist groote bekendheid had verworven onder den schuilnaam Rodolphe de Warsage. De overledene, die advocaat was te Luik, heeft gedurende tientallen jaren geijverd voor de heropleving van de Waalsche folklore. Hij was ook een bekend conferencier en als letterkundige heeft hij verschillende bekende boeken geschreven, die altijd het Waalsche land met zijn gebruiken en gewoonten, als achtergrond hadden.

 

De naam De Warsage werd ook door Joseph Lemmens gebruikt die met Els van Wersch (Wittemse Tak) trouwde. Hij overleed in 1994. Begin negentiger jaren van de vorige eeuw was hij  redacteur van het personeelsblad van de ABN-AMRO. Hij publiceerde onder de naam J.L. de Warsage (Joseph Lemmens de Warsage).

Veenhuizen

Een heel andere Rudolphe Warsage was Rudolphe Julien Jean Warsage die op 5 maart 1889 geboren werd en in het vluchtoord Veenhuizen in januari 1915 overleed. Tegen zijn cipiers zei hij, bij zijn opname, dat hij uit Lorwegné kwam, een plaats in België. Aangezien de mensen in Veenhuizen niet wisten waar hij het overhad, schreven ze dat zo op. Dankzij Michiel van Wersch weten we nu dat de plaats Louveigné bedoeld werd. Ook had hij de namen van zijn ouders niet vermeld bij zijn opname.

bron: Michiel van Wersch: Veenhuizen: Mijn Bestseller 2012.

Baron de Warsage

Overigens is er vlak bij Zaragoza in Spanje een paleis De Warsage. De barones De Warsage woont daar nog steeds. Dit geslacht is inderdaad afkomstig uit België. In 1652 werd Jean L’Hotellerie de Fallois in Dalhem geboren. Dat ligt vlak bij Warsage. Zijn vader en hij zaten in het Franse leger. Jean was drossaard van Rolduc. Zijn zoon Jean Jacques was ook heer van Warsage en hoofddrossaard van Rolduc. Deze titel kregen zij omdat vader bijzonder dapper in een oorlog geweest was. Hij kreeg daarom de rang van baron. Jean trouwde met een Spaanse edelvrouwe en hun kleinkinderen betrokken een kasteel in het Spaanse Calatayud. Vandaag de dag staat daar nog steeds het Palacio de Warsage. De familie is met Philips de Tweede naar Spanje verhuisd.

error: