Genealogische website Warsage

hotel-l-ortyeIn 1938 nam Jos Jennekens hotel l’Ortye (uitspraak: Lortie) over dat ontstaan was als café Boshouwers, in Rumpen bij Brunssum.  Dit pand was eigendom van E.H.H. l’Ortye. In 1932 verhuisde hij van naar Rumpenerstraat 49 naar Rumpenerstraat 70 en veranderde de naam direct in hotel l’Ortye.


In 1938 trouwde Jos Jennekens ook met Maria Hubertina van Weers.

Maria Hubertina van Weers werd in Berg en Terblijt op 15 maart 1907 geboren. In februari 1926, 13 jaar oud, moest zij als dienstbode bij dokter Gosé aan het Vrijthof 6 in Maastricht gaan werken. Een jaar later werkte zij, 14 jaar oud, bij  de familie De Pol aan de Prof. P. Willemstraat 62 in Maastricht. Kort daarvoor had zij nog een betrekking in Sittard gehad. In juni 1929 vertrok zij naar Valkenburg. In 1933 woonde zij weer thuis aan de Schansweg 11 in Berg en Terblijt, bij haar ouders. Zij vertrok, 25 jaar oud naar Rotterdam waar zij op 3 oktober 1933 weer als dienstmeid bij H. S. van Leeuwen aan de Burgemeester Lefèvre de Montignylaan 65 in Hillegersberg ging werken. Daar vertrok zij op 10 oktober 1934 om naar huis in Berg en Terblijt te gaan.

Verkoop 1938

In de Limburger van 8 oktober 1938 werd het hotel ter verkoop aangeboden. Twee maanden eerder bood de weduwe l’Ortye-Houtmortels het al te huur aan.
De verkoopadvertentietekst luidde:
Openbare verkoop wegens vertrek te Brunssum. Deurwaarde A. Mommers te Heerlen zal op Zaterdag, 15 October 1938, des v.m. om 10 uur, op verzoek en ten huize van Mevr. de Weduwe L’Ortye te Brunssum aan de Rumpenerstraat no. 70 in het openbaar tegen contante betaling verknopen: Hotel- en Caféinventaris w.o. : Billard merk „Prins” met toebehooren, zwart gepolijste piano met kruk, leestafel met koperen opzet, uittrektafel voor 40 personen, vierkante tafels, groote en kleine spiegels, schilderijen, presenteerbladen, loopers, alle buffetbenoodigdheden, glazen, enz.

Huismeubelen: w.o. antieke kleer- en linnenkasten, antieke staande klok, tafels, stoelen, kasten, kachel, vloerkleeden, regulateur, diverse lampen, eet- en koffieserviezen, antiek koperwerk, alle keukengerief enz.

Diverse slaapkamerameublementen, Badkuip met geijser. Voorts : electr. waschmachine met wringer, electr. boenborstel, waschketel, partij inmaakglazen, enz. enz.

Bezichtiging Vrijdag, 14 October 1938 van 10 uur v.m. tot 4 uur n.m.

 

In deze advertentie wordt gesproken over de weduwe l’Ortye. Zij was sinds maart 1933 weduwe geworden van Hendrikus Hubertus l’Ortye die toen op 38-jarige leeftijd overleden was.

Huwelijk

Vier jaar later verloofde Maria van Weers zich en ging daarna in ondertrouw met Jos Jennekens die in de Oranjelaan 8 in Valkenburg woonde. Na hun huwelijk op 6 oktober 1938  was hun gezamenlijk adres het hotel l’Ortye in Rumpen, dat toen nog een dorp bij Brunssum was en een eigen gemeentehuis had. Voor de kerk trouwden zij op 12 oktober 1938 in Berg en Terblijt.

Zij trouwde met Ludovicus Hubertus Jozef Jennekens die op 15 januari 1907 in Valkenburg geboren was. Zijn vader was schrijnwerker, een oud woord voor timmerman.

Jos Jennekens had net enkele dagen geleden het hotel gekocht. Zowel de naam l’Ortije /l’Ortye als Hotel Jennekens bestonden vanaf die datum tot 1972 naast elkaar.
In het hotel kwamen al die jaren allerlei verenigingen bijeen, werden motorclubs en carnavalsclubs opgericht en hielden notarissen openbare verkopen.

Toen Jos in 1972 65 werd, verkocht hij het hotel aan Jan van de Broek die al het hotel Kerkeveld in Brunssum had. Daarna kwamen Jack en Jolanda van de Broek erin. In 1974 heette het hotel in de volksmond nog steeds hotel Jennekens.

jos jennekensMaria van Weers overleed hier in juni 1979 en haar man Jos, of Sjef zoals die genoemd werd, overleed ook in Brunssum op 10 april 1985. In zijn overlijdensadvertentie vermeldden hun beide dochters dat hij weduwnaar was van Maria Hubertina van Weersch, zoals de achternaam ook in hun trouwboekje stond, terwijl zij met v Weers de huwelijksakte getekend had. Haar broer was toen getuige en ook hij tekende met v. Weers. In de overlijdensadvertentie van haar zus werd de achternaamvan Weers gebruikt.

hotel-l'ortye1
Hetzelfde gebouw, alleen 80 jaar later.In 1972 namen Jack en Jolanda van de Broek het over van Jennekens en noemden het hotel Rumpenerhof.

 Op de bovenste foto zie je aan de rechterkant een bijgebouw. Hierin exploiteerde Jos Jennekens de ontbijtzaal. Doordat Afcent naar Brunssum kwam, zat het hotel heel vaak vol. Dus die zaal was zeker nodig. Ook zie je een kruis op de muur. Wellicht is dat kruis er in 1946 door hem gehangen na het overlijden van zijn dochtertje op zeven.

Klik hier voor Maria van Weers in de Losse Takken Herwartz.

error: