Genealogische website Warsage

2024

joshua van werschBegin januari brandde de diervriendelijke varkenshouderij van Joshua van Wersch in Teuven af. Er werd direct een inzamelingsactie voor hem op touw gezet. Inmiddels is er al meer dan € 44.000 geschonken.

Doneren? Klik hier.

2020

joshua van werschHalverwege juni 2020 werd Joshua door RTL4 geïnterviewd. Ook werden zijn varkens in een schitterende omgeving gefilmd. Joshua is wellicht de laatste Stamgenoot die boer is.

2019

Joshua van Wersch
foto: Harry Heuts, de Limburger 14 april 2019

 

In De Limburger van 14 april 2019 stond bovenstaande foto en een artikel over de Kuusjkes van Joshua. Hij kwam er ook mee op de regionale tv.

In het blad Pigbusiness stond on verstaand artikel.

 

Geen steun voor kleinschalig Zuid-Limburgs varkensinitiatief
Voor het 3 jaar geleden gestarte initiatief van Joshua van Wersch voor het op kleine schaal houden van varkens achter de ouderlijke boerderij in het Zuid-Limburgse dorp Hilleshagen-Mechelen is veel sympathie. Desondanks krijgt dit initiatief geen steun van de gemeente Gulpen-Wittem en de provincie Limburg om een noodzakelijk stalletje te bouwen. Hierdoor is Van Wersch gedwongen de opfok te verplaatsen naar het Belgische Teuven.

 

Varkenshouderij ‘De Kuusj’ voldoet aan de hoogste eisen qua dierwelzijn. De varkens lopen los in enkele weilanden en een bosperceel. Ze beschikken over een modderbad. Ze eten regionaal geproduceerd voer. Het slachten en uitbenen vinden plaats binnen een straal van circa 15 kilometer. Het vlees wordt door particulieren en enkele toprestaurateurs hoog gewaardeerd. Daarnaast vormen de huidige 8 zeugen en circa 50 gespeende biggen en vleesvarkens in de weilanden een attractie voor wandelaars die de route volgen tussen Mechelen en Vaals.

 

Wekelijks laat Van Wersch een of twee varkens slachten. Om aan de vraag te voldoen wil hij dit verhogen naar 3 dieren. Om dit te realiseren zal zijn nevenbedrijf moeten doorgroeien. Voor deze groei en om alle varkens in de winter een goede opvang te bieden is een nieuwe stal, van beperkte omvang, nodig. Van Wersch heeft informatieve gesprekken gevoerd met gemeente en provincie. Hieruit werd al snel duidelijk dat hij geen medewerking krijgt. Voor nieuwvestiging van intensieve veehouderijen of glastuinbouw is er in Zuid-Limburg geen ruimte.

Zie voor meer informatie de site van Pigbusiness.

bron: Pigbusiness, 16/04/19

2018

Boer zoekt vrouw

Varkenshoeder anno 2016

Lease een varken.
Het kan binnenkort. Joshua van Wersch, een jonge veeboer uit Hilleshagen bij Mechelen, gaat voor anderen varkens hoeden. En hij levert de ‘kuusjkes’ later als vleespakket af.

Vrolijk rollebollen de varkens in de ondiepe modderpoel. Ze knorren van genot. “Op deze manier maken ze hun huid schoon”, zegt Joshua van Wersch, “maar de modder beschermt hen ook tegen de felle zon.”
Als de jonge varkenshouder de waterslang pakt en de beesten natspuit, is het feest compleet. De ‘kuusjes’ richten zich op en schudden zich uit. De modderspatten vliegen in het rond. Vervolgens duiken de beesten weer met een lompe plons in de frisse drek.

Huidige tijd
Van Wersch is 21 en nog niet zo lang geleden afgestudeerd aan de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Hij wil varkensboer worden, net als zijn opa. Maar dan wel op een manier die past bij de huidige tijd: “Ik wil dat de varkens het hele jaar door buiten zijn en een heel mooi leven zonder stress hebben voordat ze naar het slachthuis gaan.”

joshua van wersch kuusj
Joshua van Wersch spuit zijn varkens nat terwijl de beesten zich uitleven in de modderpoel.
Foto: Johannes Timmermans.

Rendabel
Achter zijn ouderlijke woning in Hilleshagen, halverwege Mechelen en Vijlen, lopen inmiddels een stuk of tien varkens rond. Om het bedrijf rendabel te maken, moeten er nog aardig wat beesten bij komen. Daarvoor heeft hij geld nodig.
Vroeger ging een jonge veeboer daarvoor naar de plaatselijke bank. Van Wersch heeft echter iets anders bedacht: crowdfunding, of in dit geval ‘crowdfarming’. Hij verkoopt stukjes varken aan mensen, zorgt voor de dieren tot zij geslacht kunnen worden en betaalt zijn klanten vervolgens terug met een vleespakket of – voor de vegetariërs – een mooie dag op het land.
“Eigenlijk is dat systeem heel oud”, legt hij uit. “De Romeinen hadden al varkenshoeders die voor anderen op de dieren pasten. In principe doe ik datzelfde, maar dan wel in een eigentijdse variant.”

Oormerk
Geïnteresseerden kunnen zich voor een bedrag van 100, 250 of 400 euro inkopen in Van Wersch’ varkenshoederij. Ze krijgen daarvoor een certificaat met onder meer het nummer op het oormerk van ‘hun’ varken. “Ze mogen uiteraard ook altijd komen kijken naar hun kuusj,” benadrukt hij, “zodat ze zelf kunnen zien dat hun varken bij ons goed wordt verzorgd.”

Gezond
De varkens leven in een weiland met een klein bosje, wat gras en een kleine moestuin. Ze vreten in principe wat de natuur hun geeft: ’s winters eikels, in het voorjaar kruiden uit de wei en ’s zomers valfruit van de bomen.” Daardoor groeien de varkens minder snel, maar krijg je wel heel mooi, rood vlees van hartstikke gezonde varkens.”

bron: de Limburger 23 juli 2016. Tekst: René Willems.

Joshua van Wersch zet eigen bedrijf voor het hoeden van varkens op.

 

Joshua van Wersch woont met zijn ouders in een voormalige boerderij in het Zuid-Limburgse Mechelen. En hoewel hij niet direct een agrarische achtergrond heeft in de zin van dat zijn ouders een bedrijf hebben thuis, wist hij toch al snel dat hij iets in de agrarische sector wilde gaan doen. Als kind was hij namelijk al gepassioneerd bezig met het houden, slachten en verkopen van konijnen en de jacht. Daarom besloot hij Dier- en Veehouderij te gaan studeren. De studie bleek heel goed voor zijn persoonlijke ontwikkeling. Joshua liep bijvoorbeeld stage in Zeeland én Nieuw-Zeeland.

 

Meteen verknocht aan Topklas Ondernemen
Zonder te weten wat Topklas Ondernemen precies inhield, was Joshua meteen verkocht bij het horen van deze naam. “Omdat ik iets significants wilde betekenen voor de wereld en niet stil kon zitten, ontstond mijn ondernemersdrang. Ik wist mijn visie en drijfveren te vertalen in een nieuwe onderneming: De Varkenshoederij.” Met het geloof dat je zelfstandig sneller stappen zet, maar samen verder komt, besloot Joshua naast het zelfstandig ondernemen ook af te studeren binnen de beroepsdracht Natuurlijke Boeren.

 

Varkens hoeden
“Eigenlijk had ik altijd een voorkeur voor rundvee”, vertelt Joshua. “Maar nadat ik zes weken stage had gelopen bij een varkenshouderij, kwam ik met 2 biggen thuis. Zo begon mijn liefde voor varkens. Ik hield ze al een tijd als hobby en ineens kwam ik op het idee om ermee te gaan ondernemen.” Maar wat is dat, varkens hoeden? “Dat betekent dat de varkens het gehele jaar buiten lopen op het land. In de lente en zomer lopen ze bijvoorbeeld op grasland, in de herfst bevinden ze zich op akkers en ruimen de resten van de oogst op. En in de winter ruimen ze het ook op.”

 

Kleinschalig begonnen en nu uitbreiden.
Joshua legt uit dat hij kleinschalig is begonnen en 3 hectare land van zijn grootvader gebruikt. “Maar ik wil graag uitbreiden en ben daarvoor in gesprek met natuurorganisaties, boeren en particulieren die grond bezitten.” Komt varkens hoeden veel voor? Volgens Joshua zie je het wel in het noorden van Nederland, maar in Limburg is hij uniek. “In het buitenland zie je het ook wel. Het varkensvlees dat gebruikt wordt voor Ibericoham komt van varkens die gehoed worden.” Joshua werkt ook samen andere partijen, zo ontwikkelt hij samen met een restaurant een ‘stoerburger’.

 

Sector in de lift helpen
“Joshua is een intreder in de sector omdat hij van huis uit geen agrarisch bedrijf heeft”, zegt Rob Heijs van Topklas Ondernemen over hem. “Bovendien gebruikt hij een nieuw businessmodel: natuurlijk boeren. Ik ben trots op zijn ambities. Joshua is één van die mensen die de sector weer in de lift helpt. Hij is bescheiden, initiatiefrijk en doortastend. Bij zijn selectie voor Topklas Ondernemen was er even twijfel: gaat het hem lukken? Maar hij heeft de kans met beide handen aangegrepen en is sindsdien enorm gegroeid, zowel qua persoonlijkheid, als in de voortgang van zijn bedrijf.”

bron: Has Year Event.  16 juni 2016.

 

Klik hier voor de website van Joshua over zijn varkenshoederij.
Klik hier voor Joshua van Wersch in de Kerkraadse Tak.

error: